четвъртък, 19 ноември 2009 г.

Стихийно и яростно




На 17 ноември в зала България гостува танго легендата Родолфо Медейрос - бандонеонист и композитор, в трио с Армандо де ла Вега - акустична китара и Серхио Ривас - контрабас. На сцената ще танцува известнaтa аржентинска танго двойка Наталия Гамес - Габриел Анхио. Родолфо Медейрос е сред емблематичните лица както на класическия стил така и на съвремените търсения на танго нуево. Цели три пъти е бил номиниран за Грамми за танго музика. Дълго време си е партнирал с такива с колоси на аржентинското танго като Освалдо Пулиезе и Астор Пиацола, а свръхкритичният перекционист в красическата музика Даниел Баренбойм го признава за изключително музикално явление.


През 80-те и 90-те години на XX век, Родолфо Медейрос се изявява предимно в еспериметаторските търсения в областта на съвременното танго и композиците му са своеобразно продължение и отговор на реформите и посоките на развитие, които задава в своето творчество Астор Пиацола, но все пак изгражда свой своеобразен стил, отличаващ се с лекота и виртуозност. От началото на новото хилядолетие неговият интерес по-скоро се обръща към класическите форми и корените на тангото. Едновременно като почит към класиците в жанра и особено към Освалдо Пулиезе от една страна, а от друга като друга възможна посока за развитие, по-близка до автентичното танго и неговите танцово-песенни характеристики. Именно съсредоточаването върху традиционната танго музика му дава възможност да изгради класически по-форма и дух произведения, които ще представи на своя концерт в София, произведения търсеци "вечния дух" на страстта и звука, вън, но и над менливостта на модата . Произведения по традиционни напеви, но в нови лични и оригинални аранжименти; ще представи разбира се, и някои от най-популярните си авторски композиции.




За смисъла на своята музика той споделя: "Силно вярвам, че истинското изкуство трябва да докосва духа и съзнанието... Трябва винаги да се опитва да проникне в дълбините на душата, понякога дори стихийно и яростно". Бандонеонът е инструмент от рода на акордеона, по-малък и с по-мек глас, доста по-лиричен в тембъра си от често резкия и остро динамичен голям акордеон. Медейрос притежава шест инструмента, които назовава по име Тимотео, Панта, Алфа, Ел Колорадо, Телмо и Франческо, всеки от тях има свой специфичен темър и разказва страстта по различен начин.

Тангото, този танц, възникънал някъде в краевековието между 19 и 20 век, в 2/4 такт е повече от танц, той е свотоглед и философия. Неповторим начин да се постигне любовта, да се прозре силата на страстта и страха от смъртта, гнева, тъгата, меланхолията. Това е музика на мегаполиса на големия безсънен град, музика срещу самотата и безсмислието. Ето защо композиците на Медейрос са вдъхновени от величествения Беонос Айрес и неговите жители. Градът въсъщност е неговата вярна муза: “Аз съм продукт на моя град, Буенос Айрес, продукт на всяка една улица и ъгъл...”.

Гласът на неговия бандонеон е гласът на града, едно акустично пътуване из местата и епохите, пътуване упътено към неизменото - любовта ...


Няма коментари:

Публикуване на коментар