неделя, 6 март 2011 г.

Обещанията на хоризонта

„Следи от битие ІI"; 38/48, 1998, графика, смесена техника


За графичния цикъл "Следи от битие"
на Георги Трифонов


Петър ПЛАМЕНОВ

Извърви съдбата
Като лабиринт от коридори!
Проход издълбай в живота!
Не издъхвай! –
Просто въздъхни след изхода!

из“Лабиринт” на Георги Трифонов


В представяния графичен цикъл „Следи от битие”, Георги Трифонов полага в основата на изобразителното си намерение както усещането за някакво трескаво и настойчиво търсене на екзистенциални опори, за душевно пътуване-терзание, така и осезаемостта на намерената умиротвореност.

 „Следи от битие ІIе графика с опростена вертикална композиция, разделена на два относително равно съонвосими дяла, които създават илюзията за дълбок хоризонт, напомнящ за море и небе. Погледът е оставен да съзерцава едно необятно плаване, но същевременно прониква в същността, в глъбината на морето и небето. В дълбините на водите очите откриват образи-знаци – две риби на вярата, Потир, преобърната потънала лодка и изоставен меч. Небето не е пусто в него прозира лика на бдящия над сътвореното Творец.

Настроението е тайнствено и здрачно – като че ли току що се е оттегля страховитата житейска буря, чиито отдалечаващи се тъмни облаци разкриват ведрия мир на лазура – откровението на изстраданата мъдрост. Житейското пътешествие не е просто крушение, то е преди всичко откривателство – ценностно откривателство, среща с вечността на смисъла. А смисълът е проницаем истинно най-вече като съзерцание-равносметка, като обобщение на цялостния, пропътуван измежду въторзи и неволи житейски хоризонт.

Все пак хоризонтите винаги приканват към мечтание, винаги откриват попътния вятър на новата надежда...

    в и з и т к а 

Георги Трифонов е изявен български художник, поет и сценарист. Роден на 18 декември 1947 г. в с. Карлуково, Ловешка област. Завършва Националната художествена академия София. Работи в областта на живописта, декоративно-монументалните изкуства, рисунката, графиката и илюстрацията. От 1973 г. участва в ОХИ в София и страната; в международни и представителни експозиции на българското изобразително изкуство във Франция, Германия, САЩ, Полша, Венецуела, Русия, Швейцария. Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, обществени и частни колекции в България и чужбина (САЩ, Германия, Франция, Русия, Армения, Англия, Исландия, Австрия). По негово предложение през 1993 г. се учредява фонд "Поддържане на изкуството" към СБХ, чийто председател е и до днес. Автор на седем стихосбирки, сред които "Огледало и автопортрет" и на сценария "Пролом за безумци" и др.

Носител на международни и български награди, сред които:

*Голямата награда на СБХ "Илия Бешков" за рисунка (1985);
*Награда на Асоциацията на френските художници (1996);
*Наградата на Дружество "Гражданин" за култура и изкуство за 2000 г.





Няма коментари:

Публикуване на коментар