вторник, 1 март 2011 г.

Щастлива волност

"Следи от битие I" 38/48, 1998, графика, смесена техника


За картината на Георги Трифонов
"Следи от битие I"


Петър ПЛАМЕНОВ

Следи от битие І” е особена творба – веднъж, защото закодира в себе си дълбоки христиански мотиви и втори път, защото оригинално ги претълкува като своеобразна лична актуалност, като емоционално прозрение за строежа на съществуването. Графиката образно представя възшествието на духовните ценности Вярата, Надеждата и тяхното обобщение Любовта чрез техните ясни символи – лодка, риба и Отца. Стилът на Георги Трифонов се отличава с изящество и лирически финес.

Щрихът е смел до известна степен задъхан и нервен в детайлите, но неговата цел е да постигне умиротворение в цялостната обобщеност на творбата и нейното пространство. Композицията е пределно семпла – вертикално натрупване, но дълбоко символно натоварена – тя напоня за духовната анагогия, за изпитанието на лествицата, което доказва личностната завършеност на човека.

Пестеливостта на похватите и лините засилва въздействието на детайла и неговата интимна комуникативност. Цялата твораба е пронизана от един алегорически импулс, колкото и да са конкретни образите, който им позволява да плуват из пространството, да се реят в нестроението на една благодатна щастлива волност.



в и з и т к а


Георги Трифонов е изявен български художник, поет и сценарист. Роден на 18 декември 1947 г. в с. Карлуково, Ловешка област. Завършва Националната художествена академия София. Работи в областта на живописта, декоративно-монументалните изкуства, рисунката, графиката и илюстрацията. От 1973 г. участва в ОХИ в София и страната; в международни и представителни експозиции на българското изобразително изкуство във Франция, Германия, САЩ, Полша, Венецуела, Русия, Швейцария. Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, обществени и частни колекции в България и чужбина (САЩ, Германия, Франция, Русия, Армения, Англия, Исландия, Австрия). По негово предложение през 1993 г. се учредява фонд "Поддържане на изкуството" към СБХ, чийто председател е и до днес.

Автор на седем стихосбирки, сред които "Огледало и автопортрет" и на сценария "Пролом за безумци" и др.

Носител на международни и български награди, сред които:
*Голямата награда на СБХ "Илия Бешков" за рисунка (1985);
*Награда на Асоциацията на френските художници (1996);
*Наградата на Дружество "Гражданин" за култура и изкуство за 2000 г.

"Следи от битие II" 38/48, 1998, графика, смесена техника

Няма коментари:

Публикуване на коментар