вторник, 7 юни 2011 г.

Нежност на докосването

Нежността на докосването
Кольо Карамфилов; "Докосване" 1997, Масло, платно; Размер 50 x 70;

Докосването като отключване
на тайната, вложена в света
или за изкуството на Кольо Карамфилов



Петър ПЛАМЕНОВ
pet27@abv.bg



"Докосване" на Кольо Карамфилов е монохромна творба в черно и жълто, чиято техника е покриване на платното с пластове боя, като изображението се постига чрез изстъргване с писец на образа в още пресния пастьозен пласт.

Ръката е тълкувана символично - тя напомня за облистено дърво или пък за някакъв личен печат, напомня за досег и милувка върху кожа. Спонтанността на образа препраща към разбирането за интимността и нежността, които са необходими като ключ към заобикалящото, ключ, който разкрива тайните и ги споделя. Стига писмото-послание на винаги тайнствения живот, да носи клеймото на близостта, която да успее да го разпознае и разчете.

Кольо Карамфилов е сред най-изявените, провокативни и нестандартни съвременни художници у нас. Работи едновременно като живописец, график, сценограф, скулптор, илюстратор. Роден е през 1963 г. в гр. Пловдив, където преди няколко години съдейства в създаването на модерната галерия P.A.R.K. Стилът на Карамфилов съчетава елементи от абстрактния постекспресионизъм с елементи от неорелизма, но като цяло рисунъкът непрестанно търси обновление, провокация и дръзки решения.

Има над 50 самостоятелни изложби, носител е на Гран при от Първото международно триенале на графиката в София 1995, основател е на неоавангардните групи „Ръб" и „Диско 95". Работил е с скандалния украински режисьор Андрей Жолдак, бил е художник на филма „Хълмът на боровинките" на Александър Морфов, илюстрирал е книги на Людмил Станев и Елин Рахнев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар