понеделник, 27 юни 2011 г.

Красивите разноречия на света

Пламен Монев - „Акт“;
Смесена техника; Цветна графика 30/40, 2008


За картината на Пламен Монев „Акт“



Петър ПЛАМЕНОВ
pet27@abv.bg


В класическия жанр на акта Монев постига интересна визуална игра - напомняща за остроумните палиндроми на ренесансовите визуални игри и на сюрреалистичните търсения - а именно цялата композиция създава втори обобщен образ през детайлното фразиране на фрагментите, които сами по себе си са самостоятелни изображения.

И така "Акт" е визуална хрумка, палиндром на надникването в женския интимен свят - пред погледа се разкрива красив женски гръб, изкусително седалище, фонът аленее... Обобщеният макрообраз на играта обаче е друг - мъжка глава меланхолично сведена, която се взира в истината на своя вътрешен свят, изпълнен със страст и копнеж по близост и любов.

Силата на художествения ефект се поражда от това преливане на образите от микро и макро ниво, в това символно преплитане на мъжко и женско, на стихийните началата на собственото ни духовно и телесно естество. Мъжът вгледан в жена, жената носена в духа, жаждата по споделеност - красивите разноречия на света...

Пламен Монев е роден през 1961 г. в Белослав. Завършва Художествена гимназия в Казанлък през 1980 г. и Художествената академия в София през 1988 г. Работи в областта на маслената живопис, графиката и илюстрацията. Участва в ред представителни изложби на българското изкуство в Канада, САЩ, Холандия, Франция, Полша, Швейцария, както и в Международното биенале на графиката - Варна. Изявява се в сферата на графиката, живописта, илюстрацията. Живее и работи във Варна. Има самостоятелни изложби във Варна, Одеса - Украйна, Верона - Италия, Цюрих - Швейцария, Тингвол - Норвегия, и в Макс Планк институт - Германия. През 1993 г. получава наградата на фондация "Свят" за участието си в Биеналето на графиката във Варна. Пламен Монев е носител на наградата на фондация "Свят" на Седмото международно биенале на графиката във Варна (1993).

Няма коментари:

Публикуване на коментар