неделя, 26 юни 2011 г.

Съблазанта на съня

 
Пламен Монев, „Даная“
Хартия, акварел, писец - смесена техника, Цветна графика, 45/55, 2008


За картината на Пламен Монев

„Даная“



Петър ПЛАМЕНОВ
pet27@abv.bg

Образът на спящата гола митологична героиня Даная (гръцки Δανάη) е един от най-обичаните и интерпретираните от ренесансовата епоха, та до днес визуални култови емблеми на женската красота. Художникът Пламен Монев се обръща към него, за да напомни една изначална истина - красотата е винаги налична и може да бъде преоткривана непрестанно.

В старогръцката митология Даная е дъщеря на великия цар на Аргос - Акрисий и неговата съпруга Евридика. Веднъж Акрисий се обърнал с молба до делфийския оракул да му разкрие дали най-сетне ще има син, но служителят на златокъдрия бог Аполон му отвърнал, че не му е съдено да има мъжка рожба за наследник, но затова пък собствената му дъщеря ще роди внук, който ще го убие. Акрисий уплашен се върнал в Аргос и заключил в подземията на двореца дъщеря си Даная, за да не се доближават до нея мъже, тъй като тя била прочута с удивителната си красота. Зевс обаче не само я бил виждал, но и бил силно привлечен от прелестта й. За да проникне в тъмницата Олимпийският първенец се превърнал в златен дъжд и я обладал в затвора й. От този съюз с бога Гръмовержец Даная родила героя Персей и пророческите думи на оракула се сбъднали.

Монев, изобразява спящото тяло, неговите съблазнителни извивки - то цялото сияе, златно, окъпано от божествената милост и страст. Кой може да се възпротиви на съдбата, кой може да се противопостави на неустоимата стихия на красотата и още по-великата сила на любовта?! Свободните хаточни мазки в тъмно синьо и плътна сиена на фона, предават мрака на декора, усещането за затвор и принуда. Бързите линии на писеца, защриховащи детайлите, все пак напомнят за митологичността, литературността на сюжета, за неговата приповдигната легендарно литературна слава в тъкантта на визуалното поле. По този начин контрастно се подчертава и елегантността на тялото, където рисунъкът е мек и финно детайлизиран от изящната допълнителна разработка и меките акварелни сенки.


Пламен Монев е роден през 1961 г. в Белослав. Завършва Художествена гимназия в Казанлък през 1980 г. и Художествената академия в София през 1988 г. Работи в областта на маслената живопис, графиката и илюстрацията. Участва в ред представителни изложби на българското изкуство в Канада, САЩ, Холандия, Франция, Полша, Швейцария, както и в Международното биенале на графиката - Варна. Изявява се в сферата на графиката, живописта, илюстрацията. Живее и работи във Варна.

Има самостоятелни изложби във Варна, Одеса - Украйна, Верона - Италия, Цюрих - Швейцария, Тингвол - Норвегия, и в Макс Планк институт - Германия. През 1993 г. получава наградата на фондация "Свят" за участието си в Биеналето на графиката във Варна. Пламен Монев е носител на наградата на фондация "Свят" на Седмото международно биенале на графиката във Варна (1993).

Няма коментари:

Публикуване на коментар