петък, 29 януари 2010 г.

Поезия срещу безразличието



ХАИТИ НЕ Е ФИЛМ: УЧАСТВАЙ И ТИ -
Благотворителна вечер в помощ на пострадалите в Хаити


29.01.2010


Петър ПЛАМЕНОВ



Благотворителна вечер в помощ
на пострадалите при бедствието в Хаити

3 февруари 2010 г., сряда
Домът на киното

Начало: 20.30 ч.


Поезията е нравствения и емоционален коректив на човешкото безчувствие. Поетите имат милостта на своите музи, защото служат на една по-висока цел от себе си – нравственото преобразяване на човека. Откриването и опазването на човешкото в човека. Днес поезията и изкуството сякаш са последният дом на съпричастността, съчувствието и благостта. Ето защо група поети и интелектуалци обединяват силата на своето слово, на своята искрена болка и чувство, за да помогнат поне малко на страдащите, на онези бедни деца, жени и мъже жертви на безмилостната природна стхия в Хаити . И ако не друго, чрез своите думи, да ни напомнят за товау че сме хора и нашата сила се корени най-вече в способността ни да състрадаваме, да разтваряме душите си и така да окажем поне частица подкрепа, колкото и малки да са силите ни.

Страдащите разчитат на силата на сърцето, а не само на силата на ръцете.




В събитието, подкрепено и от Български червен кръст, ще се включат поетите: Георги Господинов, Силвия Чолева, Марин Бодаков, Миглена Николчина, Борис Роканов, Мирела Иванова, Петър Чухов, Кристин Димитрова, Стефан Иванов, Надежда Радулова, Палми Ранчев, Марица Колчева, Димитър Кенаров, Поли Муканова, Николай Бойков, Камелия Спасова, Иван Ланджев, Ясен Атанасов, Диана Коленцова, Васил Видински, Александър Мануилов, Станислава Станоева, Георги Савчев, Мина Стоянова, Станимир Панайотов, Мария Калинова, Иван Христов, Красимира Джисова и ЯсенВасилев. Към инициативата се присъединяват и музикантите от Nasekomix, „Гологан”, Деси от PhutureShok, Ambient Anarchist и Popara.



В призива на организаторите се казва:


В София е зима, в Хаити е лято, но неочакваното няма сезон.
Любовта и съпреживяването също нямат сезони и география, но имат анатомия; клапи, камери и тонове. Хаити е една от най-бедните страни в света и след опустошителните земетресения с магнитуди от 7 и 6.1 по Рихтер, в нея нарастват единствено откриваните нови жертви и тежко ранени, страхът, гладът, изолацията и изтощението. Ние можем да помогнем да не нараства отчаянието, да помогнем като не бъдем статисти.

Влезте в сърцата си!”.

Всички желаещи могат да се включат в програмата на акцията „Хаити не е филм” с минимален дарителски вход от 5 лв., а след 22:00 часа организаторите ще осигурят и Отворен микрофон за всеки желаещ да изрази своята позиция гласно.

За повече информация: Красимира Джисова

e-mail: djisbox@gmail.com











Няма коментари:

Публикуване на коментар