неделя, 10 юли 2011 г.

Жажда да бъдеш

 Димо Колибаров
из "Острови на измамното щастие";
Кестеновите плодове 30х40 см; офорт


за картината на Димо Колибаров
"Кестеновите плодове"




Петър ПЛАМЕНОВ
pet27@abv.bg

Опирайки се на класическите графични техники - офорт, акватинта  и литография Димо Колибаров създава малки визуални импресии, наситени със символично и метафорично съдържание, което цели да овеществи чрез образа психическата реалност на вътрешния живот на личността ида обеме сложната амплитуда на емоционалното откровение. Човекът е колкото потопен в природата, толкова и отвъд нея. Въпреки това едно от най-важните отношения на битието е дълбоката връзка на човека с космическата хармония. Както находчиво е показано в офорта "Кестеновият плод" - въображението разпознава човешкото, разпознава формалната, но и глъбинна връзка между началата. От разцепените кестенови плодове проглеждат лица - жаждата за съществуване, за смисъл сякаш направлява не само човешката душа, но и самият всемир.

Лирическото и философското тук се досягат едно до друго и напомнят, че спасението на човека дреме вътре в самия него и зависи най-вече от способността му да се осъзнава като същество, което умее да открива и разпознава-разбира смисъла на наличното и да чете скритите знаци, чрез които битието го заговаря. Димо Колибаров в тази елегантна и пастелно тонирана в меко охрено кафяво, маслено зелено и светло бежаво, работа намеква както за вечния кръговрат на съществуването, така и за мисията на човешкото, което трябва да разчете в спонтанната случайност дълбокото намерение на космичното, да построи смисъл, да разпознае вътрешния лик, зад видимата форма.

 Димо Колибаров е роден на 27.02.1965 г. в Поморие, България. През 1979 - 1984 се обучава в художествена гимназия "Цанко Лавренов" - Пловдив. А по-късно между 1990 - 1996 завършва успешно Национална художествена академия "Николай Павлович"- София. От 1987 г. участва активно в много изложби и конкурсив страната и чужбина. Носител е на награда на Международното жури на Биеналето на графиката, Варна 2005 г. Участва в над 20 Национални и Общи художествени изложби. Член на Съюза на българските художници от 1991 год. Редовно са включва в наши и международни експозиции на Екс-либрис, малоформатна графика и други престижни графични форуми в Италия, Белгия, България, Турция, Сърбия и Черна гора, Полша, Франция, Португалия, Германия, Словакия, Швейцария, Гърция, Румъния, Испания, Македония, Англия, Швеция, Русия, САЩ, Канада, Япония, Корея, Египет, Кувейт, Малайзия и др.

Изявява се предимно в областта на офорта, сухата игла, акватинта, и литографията, екслибриса и рисунката. По настоящем е преподавател в Национална художествена академия "Николай Павлович"- София.

Няма коментари:

Публикуване на коментар