сряда, 6 юли 2011 г.

Мълчаща красота


 Еvolution на Михаил Заимов 
открива Месеца на фотографията в МГМИ


Петър ПЛАМЕНОВ
pet27@abv.bg

Вече е традиция в Музейната Галерия за Модерно изкуство, която само за година извоюва солидно културно влияние в живота на столица ни, в края на сезона да представя съвременни значими фигури от българската визуална култура. След представянето през изминалия сезон на едни от най-реномираните имена на модернизма и постмодернизма в изящното изкуство, чиито работи са емблеми на творческа свобода и вдъхновение - художници класици като Пабло Пикасо, Анри Матис, Марк Шагал и скандалните Анди Уорхол, Хънт Слонъм и дори младият китайски художник, скулптор и комиксов илюстратор Мистър Клемент - всяка следваща експозиция се очаква с интерес и като провокация и като откритие.

Отново след година на 5 юли 2011 г. Музейна Галерия за Модерно Изкуство се откри изложбата Еvolution на българския майстор на подводната художествена фотография Михаил Заимов със спиращи дъха, неподозирано красиви форми от същества и форми от света на океанското мълчание. Тишината се превръща в музика, водата е лоното на съществуването, светът няма граници, дълбочината му е безмерна – ето мислите, които внушават снимките на Михаил, обединени от идеята за вътрешното единство на началата и съществата в света.

В експозицията зрителите ще има възможността да потънат в прелестта на четиридесет нови фотоса заснети през последните две години в Тихия и Индийския океан; Червено, Черно и Средиземно море. Тишината е мотивът, кото вълнува любопитното фотографско око, невъзмутимостта на преобразуващите се и сякаш абстрактни картини и чудновати портрети на живото.


Сред героите на неговата фотография са както15-метрова китова акула, така и малкото почти невидимо с невъоръжено око стъклено попче, стъпило върху корал, изяществото на странната морска игла, не на последно място дръзката колористика на живописния Риф Шаабс аф Руми, също и архипелага Галапагос в Тихия океан и Суданското крайбрежие на Червено море. Границата мужду човешкия свят и синьото океанско мълчание Заимов олицетворява чрез живописната улица „Ала Валета“, долепила тяло до водния бряг или с невъзмутимото спокойствие на дивния архипелаг Галапагос в Тихия океан.



Целта на Заимов е да открие медитативната точка на мира отвъд човешкото съществуване. Ето защо се съсредоточава в цвета и силата на абстрактния акцент върху формата и материята на подводния свят, изразяващ в пълна мяра величието на битийното въображение, което е неизчерпаема динамична вариативност от цветове, форми и пулсиращ живот. В съсредоточената енергия на макрофотографията детайлът се уголемява и хиперболизира от художественото взиране, което изважда сякаш на яве както замисъла на Твореца, така и неговата поразителна сръчност да излива живот в какви ли не живинки, да твори пейзажи от какви ли не вещества.


Чудото на красотата, до което се домогва Заимов, говори за непознаваемостта не само на границите на човешкото битие, но и за силата на любопитството, което ни отвежда отвъд пределите на обичайното и е такава способност на духа, която гарантира свободата на човека като личност, а не като биологично предназначение. Красотата, която все още си остава загадка и тайна и която предизвиква копнежи.


Тази четвърта по ред самостоятелна изложба на Михаил Заимов е включена в рамките на Софийския Месец на фотографията и ще продължи до 15 юли в Музейна Галерия за Модерно Изкуство на ул. Оборище 10.
Вход свободен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар