понеделник, 21 ноември 2011 г.

Пластовете на света



Светлин Колев с нова експозиция
в Градска Художествена Галерия Пловдив


ПЕТЪР ПЛАМЕНОВ
pet27@abv.bg



Тайната на образа сякаш се състои във факта, че носи в себе си една надежда. Надежда, че мигът не само не е загубен, но се е превърнал в свят, във всемир, където духът да разположи своите копнежи. Образът разкрива скритото във видимото и зад видимото като показва пластовете на света, не само  неговата направа, но и съзвучието на веществата, които го сътворяват. Сякаш тъкмо това се опитва да въплъти живопистта на младия художник Светлин Колев.

В Градска художествена галерия – Пловдив само след няколко дни ще се състои откриването на нова експозиция с живопис на Светлин Колев със скромното название *Живопис*. Колев е роден на 13 март 1979 год. в гр. Пловдив, но още на 9 годишна възраст получава награда от международен конкурс в Унгария за детска рисунка. През 1997 год. завършва СХУ” Цанко Лавренов” със специалност Живопис, а през 2005 год. завършва ПОИИ и Живопис в АМТИИ.



Екпспозицията включва около трийсет маслени платна с конкретни сюжети, интерпретиращи деликатно класическите жанрове на натюрморта и пезйжа както и редица актове и абстрактни композиции. Авторовата идея е изложбата да провокира зрителя да преоткрие красотата на детайла, на незабележимото - както е в сцената с риби на масата, да види неочаквано естетическо преживяване в наглед обичайното, традиционното и ежедневното.


Неочакваният ракурс ще помогне на зрителя възможност да преосмисли своето отношение към заобикалящия го свят. Абстрактните платна експлицират цвета като същностен за живописното търсене. 

Картините на Светлин Колев като че ли са в двете крайности или по-скоро класически и близки до реалистичната стилистика или странни съчетания между реализъм и абстрактен експресионизъм и чиста фигурална абстракция. Характерен момент е, че платната на Колев винаги притежават особено специфичен колорит с ярки наситени и плътни цветове.


Свойствена е стремително мъжествената и решителна художествена техника на автора, която представлява пастьозно натрупване, чрез смели, бързи и огрубени махове на четката, постигащи неочаквано смесване и наслагване съпросветване на багрите в пластовете боя върху повърхността на платното. Тази техника придава дактилна сетивност и е невъзможно да бъде възпроизведена без дирекната жестика на четката и шпаклата, разчитащи на свойствените текстури и следи от техническите средства и мануалните пулсации.


2003-2004 - Участия в общи изложби в ДПХ Пловдив.
2004-2005 - Участия в общи изложби в "Червеното Пони" Пловдив.
2007 - Съвместна изложба с Кирил Иванов в "Бовиел" Пловдив.
2008 - Съвместна изложба с Милен Сиромашки в "Балабанова Къща" Пловдив.
2008 - Участие в обща изложба - представяне на гр.Пловдив в Брюксел.
2009 - Съвместна изложба с Д. Шопов, Д. Шатровски, И. Гърдева, Й. Димитров, К. Иванов, В. Димчев, В. Янкова в ГХГ Пловдив.
2009 - Съвместна изложба с Александра Габровска и Димитър Чонов в гр.Пещера.
2010 - Съвместна изложба с Жоана Танасеску в клуб "Мароко" Пловдив.

Член на Дружеството на Пловдивските Художници от 2009 г.



5 коментара:

  1. Страхотни живописи, само тези с рибите са ми малко особено. Предпочитам по-сюреалистичните:)

    ОтговорИзтриване
  2. Напълно съм съгласна с коментара, че образът разкрива скритото във видимото и зад видимото като показва пластовете на света, не само неговата направа, но и съзвучието на веществата, които го сътворяват. Картините са невероятни. Цветовете са нежни и истински. Вече искам поне една такава да украсява стената на холът ми!Картината с жици е като една истинска направена снимка.Усеща се една класическа и близка до реалистичната стилистика или странни съчетания между реализъм и абстрактен експресионизъм и чиста фигурална абстракция в тези картини така е.

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни са картините. Изкуството да рисуваш не на всеки му се отдава.Съгласна съм, че Картините на Светлин Колев като че ли са в двете крайности или по-скоро класически и близки до реалистичната стилистика или странни съчетания между реализъм и абстрактен експресионизъм и чиста фигурална абстракция. Характерен момент е, че платната на Колев винаги притежават особено специфичен колорит с ярки наситени и плътни цветове.Бих била горда ако притежавам някоя от тези картини.

    ОтговорИзтриване
  4. Определено има някаква надежда в тези картини, мигът не само не е загубен, но се е превърнал в свят, във всемир, където духът да разположи своите копнежи. Образът разкрива скритото във видимото и зад видимото като показва пластовете на света, не само неговата направа, но и съзвучието на веществата, които го сътворяват, много точно е казано. Поздравления за младия художник Светлин Колев. Има огромна дарба. Дано не спира да рисува.Искам да имам някоя от тези картини, страхотни са.Може да седиш с вперен поглед часове на ред в тях.

    ОтговорИзтриване
  5. Красиви картини.Показват много неща, като се загледаш по надълбоко в тях.Благодаря за статията.

    ОтговорИзтриване