вторник, 28 декември 2010 г.

Романтичният ироник

Сцена от "Сирано дьо Бержерак"Архив НТ „Иван Вазов”


Стефан Москов с награда за 2010
от Обществото на независимите театрални критици (ОНТК)


Петър ПЛАМЕНОВ


pet27@abv.bg


Изкуството се нуждае от огледалото на критиците, за да осъзнава накъде крачи, за да има не само опозиция, но и подкрепа. Само по този начин изкуството се спасява от празната си суета и безгрижна самозатвореност. Ето защо с упорство Обществото на независимите театрални критици (ОНТК) вече повече от половин десетилетие отстоява идеята си да връчва награда за театрални постижения, които защитават високи художествени критерии и са заредени с дълбоки значения и емоционална енергия. ОНТК дава тазгодишна награда за театрално достижение на именития режисьор Теди Москов за два негови спектакъла, обикнати от публиката, забелязани от фестивалните програми и сега адмирирани от критиците - "Сирано дьо Бержерак", осъществен в Народен театър „Иван Вазов” и "Възгледите на един пън" на ДКТ Варна.

Членове на ОНТК са Аве Иванова, Аглика Стефанова, Александър Жеков, Анелия Янева (председател), Асен Константинов, Божидара Божинова, Елена Пенева, Елица Матеева, Ирина Гигова, проф. Калина Стефанова, Кремена Димитрова, Крум Гергицов, Никола Вандов, ст.н.с.Светлана Байчинска и Светлана Панчева.

В мотивите за заслугите към Наградата на ОНТК се казва:



На Теди Москов


- за въображението, иронията и поезията на неговия театър, с който порастваме, докато се смеем;
- заради куража му да е романтик във време на обществен цинизъм;
- и по повод спектаклите му "Сирано дьо Бержерак" (Народен театър „Иван Вазов” ) и "Възгледите на един пън" (ДКТ Варна)."

Наградата ще бъде връчена на Теди Москов на 14 януари, на импровизирана церемония след особено успешния „Сирано дьо Бержерак”, на сцената на НТ „Иван Вазов”.



Призът е символичен - грамота, изработена от сценографа Антония Попова и няма материално покритие, но е важно призание и оценка за творческите търсения на Москов. Грамотата, дадена от група от двайсетината именити критици, цели да привлече общественото внимание върху фигурата на Теди Москов и да се превърне в ценностна квалификация на труда на театралните дейци.

Като цяло наградата от Обществото на независимите театрални критици се връчва, за да открои значимите явления и събития в родната ни театралната среда, през съответната година.

Интересан факт е, че нито комисиите на наградата ИКАР, нито от Фондация Аскеер са номинирали или давали награди до момента на Теди Москов, въпреки трайното му и своеобразно творческо присъствие. ОНТК смята, въпреки ироничното отношение на режисьора-зевзек към театралната критика, че той е достоен за тази награда.

Създаденото през 2006 г. ОНТК връчва за пети път своята награда - по традиция името на носителя се обявява по Коледните празници. Наградите не са предварително определени в отделни категории.
До момента носители на Наградата са Явор Гърдев (два пъти) – през 2009 заедно с целия екип на «Козата или коя е Силвия», през 2006 г. заедно с актрисата Снежина Петрова той беше обявен за театрална личност на годината заради спектаклите си "Крал Лир" в Народния театър и "Крум" във Варненския театър. Останалите носители на годишната награда на ОНТК са екипът на спектакъла "Малка пиеса за детска стая" (2007г.), Пазарджишкият театър - за спектаклите "Изкуството да смиташ боклука под килима", "Женитба" и "Горски дух", и актрисата Мимоза Базова - за моноспектакъла "Родилно петно" (2008 г.).


Няма коментари:

Публикуване на коментар