вторник, 14 юни 2011 г.

Скритият рицар на мъжеството

 mr clement, petit lapin; сулптура, керамика, текстил
 

Китайският художник mr clement 
представя petit lapin 


Петър ПЛАМЕНОВ
pet27@abv.bg

Свалил маската на въображаем герой, държащ собствената си глава с дълги уши като маска с жеста на опитен фехтовчик, разкрил истинската си заешка същност, комиксовият герой Лапин на мистър Клемент - демонстрира действителността на своята сила, която се крие в магията на естествения живот, спотаен зад всяка фикция, зад всяка приказна мутация. Разбулващата хумористично-иронична скулптура от бяла глина, стъкло и текстил лесно влиза в контекста на голямата тема-мит на постмодерното изкуство за границите между виртуалност и свят, другостта и екологията.

Въображаем, подсъзнателно сетивен, реален, инфантилен, симпатичен ли е само героят на мистър Клемент или пък не чак толкова безобидно създание?! Дали не е порождение на недъгавия недорасъл дух на консумерческия капитализъм, който прикрива истината за съществуванието под приемливи, милозливи и лустросани образи, преоткриващи една морално износена традиция?! Зад безпроблемността на еклектичното единство - сякаш препарирана заешка глава, поставена на почти бонбонен торс от захарни нуга бонбони маршмелол в стила на анимацията за първолаци, скулптурата на заека Лапин сочи през задявката и хумора как днес се ограничава свободата на живеенето с настойчивото прокламиране на общо социално допустимата вдетинена невинност на днешния човек, копнеещ само за игри, но неспособен на отговорността на битието, на пълнолетието на своето самоосъзнаване - етическо, естетическо, емоционално, сексуално и социално. Свалянето на прикритието сочи всеобщата ментална маска, прикриваща зловещата истина за днешния ден - нищетата на епоха, която си мисли, че може да съществува вън от космическото природно всеединство, за битува в захаросаните илюзии на едно порочно детство, което търси удволствията от употребата като заместители на същността на съществуването като взаимодействие и оличностяване. Епоха, създаваща невинни чудовища, твори миловидни супергерои, само и само, за да унифицира облиците, мислите, душите, само и само, за да компенсира собствената си безпомощност да открие хоризонта на смисленото живеене.

Вглеждането в зайчето Лапин ще събуди не само тези, но и още тревожни въпоси, зад тихата кукленска белота на присъствието си.


mr clement е от Хонг Конг, но от 2003 живее и работи в Лондон. Студиото му се нарича Lapin Factory Ltd. Естествено, “mr clement” е артистичен псевдоним. Зад него се крие илюстратор и скулптор, който намира вдъхновение в популярната култура, рисуваното порно и класическата музика. Резултатът от работата му са комикси, анимация и скулптура.

Изложбата в София, част от фестивала Sofia Design Week 2011 и може да бъде видяна в Музейна галерия за модерно изкуство. Експозицията се занимава с приключенията на малкото зайче Lapin, ръчноизработената статуя-заек, която вече се е превърнала в запазена марка на mr clement и е позната в Европа и САЩ. Благодарение на популярността й са организирани пътуващи изложби в няколко града – ‘Lapin World Tour #1′ в Хонг Конг, ‘Lapin World Tour #2′ в Париж и ‘Lapin World Tour #3′ В Лондон.



Няма коментари:

Публикуване на коментар