понеделник, 13 юни 2011 г.

Малкото зайче супергерой


mr clement, petit lapin in the clouds, фотография, 60х40


За историята на Малкото зайче lapin,
на художника mr clement


Петър ПЛАМЕНОВ

pet27@abv.bg

Малкото зайче сега крачи бодро, а зад него се виждат пухкави ведро бели облаци. То прилича на супергерой, а със своето развяло се червено шалче напомня някак за Малкия принц на Екзюпери. Героичната поза е засилена от ъгъла на ракурса, от мажорността на погледа... То може да спаси нещо от света и най-вероятно това ще е приятелството и детската невинност, дали обаче ще успее така лесно?! Не можем да не му вярваме - то е малко, бяло и пухкаво.


Иронията към митове за супергероите тук е в основата на художественото внушение, което разколебава вярата в силата на еднозначните фигури на "месиите". Иронията се появява като усъмняване - именно заради преекспонирането на героичните похвати, обаче се разбира, че светът се нуждае от надежда, от вяра, от духовно просветление и фигури учители и днес, както и през цялата си дълга история на социални противоборства, но сега светът трябва да осъзнае, че супергероят не съществува, а е просто копнеж.

Онова, което постига спасението е не силата, а детската невинност, съхранената чистота.

mr clement е от Хонг Конг, но от 2003 живее и работи в Лондон. Студиото му се нарича Lapin Factory Ltd. Естествено, “mr clement” е артистичен псевдоним. Зад него се крие илюстратор и скулптор, който намира вдъхновение в популярната култура, рисуваното порно и класическата музика. Резултатът от работата му са комикси, анимация и скулптура.

Изложбата в София, част от фестивала Sofia Design Week 2011 и може да бъде видяна в Музейна галерия за модерно изкуство. Експозицията се занимава с приключенията на малкото зайче Lapin, ръчноизработената статуя-заек, която вече се е превърнала в запазена марка на mr clement и е позната в Европа и САЩ. Благодарение на популярността й са организирани пътуващи изложби в няколко града – ‘Lapin World Tour #1′ в Хонг Конг, ‘Lapin World Tour #2′ в Париж и ‘Lapin World Tour #3′ В Лондон.
 

1 коментар: