сряда, 16 февруари 2011 г.

Кинопантеон


Класация на най-великтите кино филми

Петър ПЛАМЕНОВ
pet27@abv.bg
Магията на киното вече си е извоювала правото да се счита не само за седмото изкуство, но и за най-демократичната художествена форма. Макар и колективно изкуство, обичайно в основата на великите кино произведения стои един велик режисьор, който намира силни и оригинални личности, с които да превъплъти своите идеи като движещи се образи. Ето защо непрекъснато се роят класации на най-добрите образци в това така младо едва стоидвадесетина годишно изкуство, чрез които все пак историята да придобие по-нагледен и обясним вид за развитието и спецификите си.
Наскоро Сп. Емпайър обяви 10-те най велики филми. Американският филмов институт прави подборка на стоте най-добри филми за всички времена в десет жанра. В златния киносписък, както си му е редът попада бащата на киното безкрайния човеколюбец и изобличител Чарли Чаплин, както и великите актьори Марлон Брандо и Робърт де Ниро. Режисьорската гилдия е представена достойно от Хичкок, Копола и Скорсезе. Сред стоте най-добри са намерили мястоители има и анимационни величия.
Първенците в десетте жанра са:
                 
image
Анимация 
Снежанка и седемте джуджета

 Това е първият пълнометражен анимационен филм. Продуциран е от Walt Disney Productions, а премиерата му е на 21 декември 1937 година. Филмът е адаптирана версия от приказката на Братя Грим „Снежанка“. Режисьори са Уилям Котръл, Уилфред Джаксън, Лари Мори, Пърс Пиърс и Бен Шарпстийн.

image

Романтична комедия
Светлините на града
 – Сценарист, режисьор, изпълнител на главната роля и автор на музиката е Чарли Чаплин. Филмът е завършен през 1931 година, след появата и масовото разпространение на озвучените филми, но въпреки това има голям финансов успех.
Светлините на града започва с шеметно веселие и завършва с един от най-прочутите финални кадри в историята на киното. Актьорите вече говорят и пеят от екрана, когато Чарлс Чаплин се хвърля да плува срещу кинотечението с тази вечна и няма класика - с изключение на музиката и звуковите ефекти. Историята, описваща опитите на Скитника да събере пари за операция, която ще върне зрението на сляпа цветарка, осигурява идеалната среда за вълнения и смях. Скитника е последователно уличен метач, боксьор, богат позьор и спасител на милионер-самоубиец. Посланието му е неизговорено, но универсално и разбираемо за всички: любовта е сляпа.

image

Уестърн
Следотърсачите
 – класически филм за каубои и индианци на Warner Bros, създаден през 1956 година от режисьора Джон Форд. В главната роля се вихри една от легендите на американското кино Джон Уейн. Отдавна се смята за един от най-великите филми в историята на киното.

image

Спортна драма 
Разяреният бик – уникалната творба на Мартин Скорсезе и непоправимо гениалния Робърт де Ниро. Биографичен филм за американския боксьор Джейк ЛаМота от 1980 година.
Де Ниро печели Оскар за „Най-добра главна мъжка роля“, единственият му Оскар в тази категория. Освен това филмът носи Оскар за най-добър монтаж на Телма Шунмейкър, чийто стил на работа се различава от този, използван в другите боксови филми като Роки например. "Разяреният бик" е номиниран и за Оскар за „най-добра поддържаща мъжка роля“, „най-добра поддържаща женска роля“, „най-добра кинематография“, „най-добър звук“, „най-добър режисьор“ и „най-добър продуцент“.

image

Трилър

Шемет - филм на основоположника на хохор-трилърите Алфред Хичкок от 1958 година. Макар „Психо” и „Птиците” да са най-популярните от богатото творчество на режисьора, от когото днес се учат всички майстори на криминалните и ужасяващи драми, Vertigo е оценен от академията като най-блестящото му постижение.

image

Фентъзи

Магьосникът от Оз – Музикално-фантастичен филм, с режисьор Виктор Флеминг, базиран на детския роман, написан през 1900 година, „Добрият вълшебник от Оз” от Франк Баум. Излиза на екран през 1939 година. В него за пръв път блесва огромния талант на Джуди Гарланд, която там е малката Дороти с червените плитки. Музикалното пътешествие до Смарагдовия град от обикновен комерсиален проект се превръща в един от най-велитике филми на планетата.

image

Фантастика

Няма кой друг да води тази категория, ако не 2001: Космическа Одисея - научно-фантастичен филм от 1968 година, режисиран от Стенли Кубрик – лидер в този жанр. Сценарият е написан от Кубрик и от основоположника на литературната научна фантастика Артър Кларк. Филмът остава в историята и с това, че пръв въвежда нови специални ефекти и използва похвати, непознати дотогава на киното.

image

Гангстерска драма
Кръстникът
 тук е очевидният безспорен фаворит. Излезлият през 1972 година първи филм от гангстерската сага на Франсис Форд Копола и уникалната роля на гигантския талант на Марлон Брандо променя представите за киното изобщо. В този филм изгрява звездата на Ал Пачино. В екранизираната версия на бестселъра на Марио Пузо за пръв път заявява присъствието си на световната сцена и Робърт де Ниро. Филмът се развива в годините между 1945 и 1956 година и разкрива живота на една от водещите фамилии в организираната престъпност в Ню Йорк - Корлеоне. „Кръстникът“ е последван от Кръстникът 2 (1974) и Кръстникът 3 (1990).

image

Съдебен трилър
Да убиеш присмехулник –
 ако има филм, който отразява развитието на киното най-добре, то това е тази гениална драма, режисирана през 1962 година от Робърт Мълиган. Базиран върху книгата на Харпър Лий, спечелила награда Пулицър през 1960 година. Филмът разказва за Атикус Финч, който е адвокат в един расово раздвоен град в Алабама през 30-те години на 20-ти век. Той се съгласява да защитава един млад чернокож, който е обвинен в изнасилването на бяла жена. Марка на филма е прочутият актьор Грегъри Пек – един от несменяемите тогава холивудски изкусители

image

Епопея 
Лоурънс Арабски 
– едва ли има по-батална историческа картина от този британски филм, създаден през 1962 година от режисьора Дейвид Лийн. Печели седем Оскара и е номиниран за още три. Играят легендарните Питър О'Тул и Омар Шариф, а музиката е на Морис Жар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар