петък, 25 декември 2009 г.

Историята на дядо Коледа в дати



Петър Пламенов

*През 270г. в гръцкия град Патра, област Ликия, Мала Азия, в знатно и богато христианско семейство се ражда Никола. Едва на 17 години е посветен в сановнически чин и навлиза в църковната йерария, вечеа 30-годишен става епископ на град Мира (днес гр.Демре, Турция). Светейшото му име остава за вскички христиани памет за смиреня, милозлив, извънредно състрадателен и човеколюбив Епископ на Мира, Защитник на правата вяра, Чудотворец и Свети йерарх. За разлика от повечето светци, Никола умира в почит и признание на преклонна възраст. Светостта си добива не в мъченически акт, като освещава благодатта на радостта да даваш, без никой да знае за това, без нищо да се очаква в отплата. Когато родителите му почанали той раздал своя имот и никой дори не научил какво е направил. Чудесата му се случват още...

*IV- V –ти век се утвърждава повсеместно традицията в почит на изключителната щедрост и благонравие на св. Никола хората да си разменят подаръци на 6-ти Декември - деня на светеца.

*В началото на XVII век холандски преселници в Северна Америка основават колония - Ню Амстердам (днес Ню Йорк). Те привнасият холандската традиция при честването на празника, и така от англоезичното Сайнт Николас и холандското Синтер Клаас се получава днешното Санта Клаус - Дядо Коледа в англоезичния свят.


*През 1822 г. един високо образован човек теолог и зъболекар от Ню Йорк на име Клемант Кларк Мур пише поемата "Разказ за посещението на свети Николай". Приказката е подарък за децата му. В творбата си Мур описва Дядо Коледа като закръглено добродушно джудже, което идва с шейна от Севера, дърпана от осем елена. В дните преди Коледа той ходел от покрив на покрив, тихичко се спускал през комина, за да влезе в домовете и да остави подарък на децата във висящите до камината чорапи.

* През 1823 г. Мур публикува произведението си в местен вестник като променя заглавието на "Нощта преди Коледа". Поемата бързо става много популярна не само в Америка, но и в Европа.

* През 1841 г. търговец на име Паркинсън наел човек и го облякъл като Санта Клаус, който качил на покрива над своя магазин с цел да привлече повече клиенти.


* 1863 г. В празничното издание на "Харпърс Магазин" публикували картинки на карикатуриста Томас Наст. Той нарисувал дядо Колеча вече като симпатичен усмихнат старец, с човешки ръст, бяла брада, закръглено тяло и дрехи от червен сатен, шапка със заострен връх, обувки с обли върхове и бял колан. Домът на Дядо Коледа бил малка работилница за играчки на Северния полюс.

* През 1885 г. Луи Пранг издал картичка, на която бил нарисуван Санта Клаус в червен костюм.

* През 1927г. вестник "Ню Йорк таймс" описва Дядо Коледа “Пред младите жители на Ню Йорк застанал Санта Клаус с внушителен ръст, червена мантия, шапка и бели бакенбарди, на гърба с чувал, пълен с подаръци, с червен нос и гъсти вежди."



* През 1931 г. художникът на "Кока-Кола" Хадън Сандблъм да рисува за новата рекламната кампания "Санта Клаус също пие Кока-Кола". Тук няма нищо ново в образа на добрия старец, но тъкмо тази първа глобална рекламна кампания го прави световно известен символ на празника.

* През 1939 г., една кратка история, написана от Робърт Мейс разказва за гальовния Рудолф, еленче с червен нос. Десет години по-късно, този разказ е превърнат в песен от Джони Маркс. Днес тя е една от най-обичаните коледни песни.



* Българското название „дядо Коледа“ проихожда най-вероятно по аналогия от латинското име Календи, с което се означават първите дни на всеки месец. В античността Балканите са част от Древна Елада, а по-стене и от Римската имерия, по това време се чества специален и особено почитан празник Календите на месец януари, увспоменати като езически празник в каноните на VI (Трулски) Вселенски църковен събор през 692 г. От името на този празник произлиза името на българската Коледа, а от там се пренася и върху митичния старец, носещ подаръци около Нова година

* След 1940 празникът се чества неизменно из целия свят с този великолепен образ, който неудържимо превзема съзнанието на творци от всички области и получава свои превъплъщевиа в литературата, киното, анимацията, фотографията, музиката, рекламата, поздравителните картички и къде ли още не ...









Няма коментари:

Публикуване на коментар