сряда, 3 март 2010 г.

Музиката - дом за невидимите цветове

Йожен Дьолакруа, Портрет на Фредерик Шопен 1838, Лувър, Париж


Рецитал с музика от Фредерик Шопен в изпълнение на Людмил Ангелов




Петър ПЛАМЕНОВ


Още, когато е на шест години Людмил Ангелов открива музиката на Шопен чрез своята баба, която много обича този репертоар и не само му показва нейното очарование, но го провокира да вземе съдбовно решение и да седне зад пианото... Днес той е един от най-проникновените интерпретатори на знамения полски композитор и е извоювал това право не само с безупречната си техника и блестяща виртуозност, но по-скоро с ярката си интерпретаторска дарба, която успява да долови и най-финните нюанси в музикалния текст, да разчете както почти съноподобния унес и ефирна лекота на тези звуци, така и тяхната драматична, дори трагична окраска.

Шопен на Ангелов е сложен и нееднозначен... какъвто го показва и един негов не съвсем завършен портрет от 1838 година от Йожен Дьолакруа. Когато Фредерик пристига за първи път в Париж през 1831 г. той е популярен само в Полша и Виена, но публиката в Париж приема повече от радушно неговия дебют и той решава да се установи именно тук. Скоро след това се запознава с писателката Жорж Санд, а един от неговите най-близки приятели става именно Дьолакруа. Тъкмо пред художника споделя, че в своите композиции се опитва да постигне цвета, да изрази със звук енергията на багрите и настроенията, които те носят...



И наистина музиката на Шопен е удивително колористична... така ни я предтавя и Людмил Ангелов. Очакваме поредния трети рецитал от итеграла от шест концерта, които знаменитият ни пианист представя в София. Част от творбите в програмата са създадени именно в този творчески период от Шопен, композитора-романтик, преобразил стила на клавирната музика и създал свой собствен оригинален пианистичен език.


Йожен Дьолакруа, Морето от височините на Диеп 1852



ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ е роден във Варна в семейството на диригента Михаил Ангелов и на оперната певица Мария Димитрова. Учи пиано при Виктория Спасова, Людмила Стоянова и изтъкнатия пианист и педагог Константин Станкович.
Възпитаник е на музикалното училище в София и на Държавната музикална академия. Носител е на награди от редица престижни конкурси, сред които "Сенигалия" - Италия, "Шопен" - Полша, "Палм Бийч Интернешънъл" - САЩ, "Уърлд пиано мастърс" - Монте Карло. Свирил е със световноизвестни оркестри и диригенти по прочути концертни подиуми, включително "Линкълн Сентър" в Ню Йорк, "Концертгебау" в Амстердам, залата на Берлинската филхармония, на Московската консерватория, на консерваторията в Милано, "Аудиторио Насионал" в Мадрид и мн. др. Пианистът е гостувал във всички европейски страни, в САЩ, Южна Америка, Хонконг, Корея и Тайван. Основател и артистичен директор е на Международния музикален фестивал в Толедо /Испания/. Преподавател е в консерваторията в Толедо, води майсторски класове по пиано в България, Испания и Аржентина.

Дискографията му включва записи на живо като Концерт за пиано №1 на Шостакович в съпровод на "Юръпиън Мастърс Оркестра" с диригент Н. Гъм, издаден от RCA, и Концерт за пиано №1 на Чайковски в съпровод на Симфоничния оркестър на Монте Карло с диригент Л. Фостър, издание на France Classique. За българската звукозаписна компания "Гега Ню" досега е реализирал 3 диска: Фредерик Шопен – Интеграл Ронда и вариации, Рихард Щраус - Клавирни творби, Руска музика - С. Прокофиев, Дм. Шостакович, Р. Шчедрин (заедно с Веско Ешкенази - цигулка).


Няма коментари:

Публикуване на коментар