сряда, 2 ноември 2011 г.

Безбрежната светлина на емоционалната невинност


 За пейзажите на Огнян Георгиев и изложбата му
"Преоткрити брегове"Петър ПЛАМЕНОВ
pet27@abv.bg

В живописните платна на Огнян Георгиев лятото се превръща във вечност. Новата му експозиция в галерия Арт Маркони разкрива един безгрижен, пленителен и красив слънчев крайморски свят. Художникът избира да онаслови изложбата си "Преоткрити брегове", за да подскаже тъканта деликатност на живописното търсене, което очуднява познатото и го разкрива по нов и неповторим начин, защото съхранява уникалния аромат и емоция на красивия миг.В експозицията преобладават морските пейзажи, а авторът за пореден път показва, че търси близостта с природата и не пропуска да въплъти всяко състояние от нейния сезонен ритъм. Общуването с природата е носталгично, но и изпълващо с надежда. Темите на Георгиев са свързани с морския хоризонт, бреговете, лодките и непристъпните скали. За окото на твореца всеки сезон се отразява по различен начин върху безкрайността на морето и именно тази многоликост е основният източник на вдъхновение.


Диви пусти плажове, устремени към брега пъстроцветни склонове, пенести, гневни разбиващи се вълни, почти нереални розовеещи от залеза пясъчни лагуни ... Откровението на красота говори за безкрайността на душата, способна да откликне на всеки трепет, промяна, защото светът вън и този вътре също са в хармония. Пейзажът е копнежен жанр на споделеност, на необходимостта възторгът от нежно обгръщащата като майка природа, да бъде съхранен.Въпреки, че стилът на Огнян Георгиев коренспондира с класическия реализъм, съчетаващ импресионистичната чувствителност към цветови нюанс, неговото изкуство е по-скоро поетично и изпълнено с намека на символни обобщения близки до лирическия алегоризъм.

Пейзажът сваля границата между вътрешно и външно, показва дома - екстериора на човешкия живот и като интимно духовно състояние, дълбоко лично преживяване. Жанровата парадоксалност прави от пейзажа деликатно изкуство за безкрайно богатите емоцонални обертонове на нашата сетивност.
Да бъдеш пейзажист във време на постабстрактната живопис и на видеоарта не е проява на краен консерватизъм, а по-скоро желание за разкриване на забравеното естетво на емоционалната невинност, с която всеки човек идва на света и която всеки път отеква при досега с природното съвършенство.Огнян Георгиев е роден 6.12.1962 г / Никулден/ в гр. Варна макар и да не е завършил художествено училище се изявява като професионален художник вече няколко десетилетия. Експозицията може да бъде видяна във Варненската галерия Арт Маркони до 15 ноември (вторник).

Няма коментари:

Публикуване на коментар