вторник, 8 март 2011 г.

Цената на неоценимото



Класация
на 10-те най-скъпи произведения
на изкуството в света


Петър ПЛАМЕНОВ

Въпреки че цената винаги е израз на отношение, на изразяване на човешки смисъл и оценка, когато става дума за неповторими произведения на изкуството цената има повече от пазарен и икономически смисъл. Все пак е важно да се има предвид, че за духовните съкровища на дадена епоха, нация или на човечеството като цяло цената не може да определи техния смисъл и реална стойност и се превръща в символ. Ето защо днес прекомерно високите цени на някои от произведенията на изкуството са всъщност символи на безценното, на неоценимото, на надвишаващото пазарнта логика.



Ако си мислите, че все още "Слънчогледите" или "Портрет на доктор Гаше" на великия холандец Ван Гог са най-скъпите картини в света, означава че се заблуждавате. Вярно е, че модата на импресионизма бавно отминава, но също така е вярно, че вече творби от ХХ-ти век разклащат десетилетната хегемония. Все пак подобни класации дразнят любопитството ни и предизвикват размисъл, защо човекът е толкова подвластен на измеримостта, на означаването, на първосигналната пластика на пазарната логика, дори когато се отнася за "духовни същности", които не поднадлежат на финасова квалификация. Зависи ли вкуса от "всеобщото одобрение" на платеното, а не от естествената всесподелимост на вкуса?!

Не изпитваме ли неудобство или срам да оценяваме по финасовата стойност вкуса или ценим заради нея?! Безумството и парите вървят ръка за ръка откакто финикийските знаци са създадени, но изкуството и вкуса въпреки това са алтернатива, опозиция на финасово оценения свят, който си позволи дори да определи сумата - няколко трилиона на спътника на Земята - Луната. Като че ли тези въпроси винаги ще съществуват и ще стимулират мисълта за стойността на неостойностимото, за културната ценност.

И така реномираното издание Bloomberg в анализа си на пазара с творби на изкуството заявява, че стойността на най-ценните предмети на изкуството в света, продадени на търг през 2010 г., е нараснала с повече от два пъти, след като положението в най-горния ценови сегмент се подобрява след всеобщата световна финансовата криза. Десетте най-ценни предмета на изкуството, продадени през 2010 г., струват 698.6 млн. долара, в сравнение с 326.1 млн. долара през 2009 г., показват изчисления на изданието.

Аукционните къщи Sotheby's и Christie's International са продали 1201 предмета на изкуството за по 1 млн. долара или повече, в това число 75 предмета, чиято цена е била между 10 млн. долара и 106.5 млн. долара.

Предлагаме ви любопитна класация на най-скъпите произведения на изкуството за пърото десетилетие на ХХІ-ви век.

1 МЯСТО
68 милиона паунда, Пикасо, „Гола жена, бюст и зелени листа“, Кристис, 4 май

Поне за 2011 това е най-скъпата картина на света. Портретът е част от една от най-скъпите художествени серии на Пабло Пикасо – рисуван е през 1932 и изобразява любовницата на художника Мария-Тереза. Само преди четири години друга картина от серията, Le Reve, беше продадена за изключителните 88 милиона паунда (139 милиона долара).


2 МЯСТО
65 милиона паунда, Джакомети, „Крачещият човек 1″, Сотбис, 3 февруари

Оценявана предварително на едва между 12 и 18 милиона паунда, скулптурата на Джакомети предизвика разгорещено наддаване, преди да бъде продадена за невероятните 65 милиона – на телефонен кандидат – по-късно идентифициран като бразилския милиардерЛили Сафора.

Джакомети, Крачещият човек 1


3 МЯСТО:
51,6 милиона, Китайска ваза, Руислип, 11 ноември

Открита в Северен Лондон, тази порцеланова ваза на три века от двореца на император Цян-Лонг се превърна в най-скъпата по рода си – нещо повече, с продажбата си през ноември вазата постави и рекорд за най-висока цена за китайско произведение на изкуството, давана на аукцион въобще.

Chinese vase Bainbridge Auctioneers, Ruislip, Nov 11

4 МЯСТО:
39 милиона, Анди Уорхол, „Мъжете в живота й“, Ню Йорк, 8 ноември

Един от най-изненадващите аукционни удари на годината – арт-експертите още спорят как е възможно тази картина (създадена в далечната1962 г.), която със сигурност не е сред най-прочутите произведения на знаменития американски художник, може да задмине по продажби емблематичните за бащата на попарта оригинали на супените консерви, предложени на друг търг през същата седмица.

Анди Уорхол, Мъжете в живота й, 1962, фотография черно-бяла;

5 МЯСТО:
29,7 милиона, Дж. М. У. Търнър, „Модерен Рим – Вечният град“, Сотбис, 7 юли

Идваща от колекцията на Ърл Розбърски, картината с абсолютна лекота постави нов ценови рекорд за творба на един от любимите английски класици, предвестник на импресионизма Търнър.

Дж. Търнър, Рим, вечният град


6 МЯСТО:
22 милиона, сър Лоурънс Алма-Тадема, „Търсенето на Моисей“, Сотбис, 4 ноември

Историята на „Търсенето на Моисей“ е повече от любопитна. Картината започва участията си по аукциони с много висока цена още след момента на нарисуването й през 1904 г., но бележи постепенен спад, докато се стига до най-ниските стойности през 60-те години, когато редица британски музеи се опитват да си я набавят едва за няколко хиляди лири. През ноември 2010 обаче платното надхвърли 10 пъти предполагаемата си стойност и бе продадена на анонимен купувач от Близкия изток за 22 милиона паунда.


Сър Лоурънс Алма -Тадема, Търсенето на Мойсей

7 МЯСТО:
2,4 милиона, Джон Робърт Коузънс, „Езерото Албано и замъка Гандолфо“, Сотбис, 14 юли

Самата картина всъщност не е нищо повече от обичаен канадски пейзаж. Странното в случая е тъкмо огромната цена от 2,4 милиона паунда, платена за платното – сума, която надвишава всички останали артикули, предлагани на търга.

Джон Робърт Козенс, Езеретово Албано и замъка Гандолфо

8 МЯСТО:
2,3 милиона, Франк Ауербах, „Лятно утро“, Сотбис, 28 юни

Цели 2,3 милиона паунда за картина на жив художник! Аурбах през 2011 навършва 80 години и в момента със сигурност се радва на небивалия бум в цените на платната си.

Франк Ауербах, Лятно утро

9 МЯСТО:
692 хиляди, В маниера на Рубенс, „Портрет на брадат мъж“, Бонъмс, 28 април

Преди търга творбата е категоризирана като картина от ХІХ век, нарисувана в маниера на Рубенс, и се е оценявала на около 1500 паунда. По време на аукциона обаче е купена от непознат ценител, който категорично вярва, че това е дело на истинския майстор и цената му е многократко по-висока. Въпреки това обаче все още авторството на бароковия художник не е доказано.

Аноним, В стила на Рубенс?, Портрет на брадат мъж

10 МЯСТО:
187,25 хиляди, картина на Джед Куин, Сотбис, 15 октомври

Впечатляваща инвестиция на Джей Джоплинг, купил картината на Куин през 2005 за едва 20 хиляди. Излагайки я на търга в Сотъбис през октомври, това стана едва третото платно на 47-годишния художник, предлагано в аукцион. Още по-интересен е купувачът – азиатецът, за когото от лондонската компания твърдят, че никога преди не е чувал за Куин.

 Джед Куин, Джоунстаун Рейдио

Няма коментари:

Публикуване на коментар