сряда, 26 януари 2011 г.

Откровението на музиката



Петър ПЛАМЕНОВ

pet27@abv.bg



Музика
Димитър Казаков (Нерон) (1933 - 1992)
Техника - графика
Ширина 58.00 cm
Височина 42.00 cm


Картината представя образа на млада жена, унесена в сладостта на музицирането. Лицето е вдъхновено, а погледът зареян в копнежна далечина. Алегоричното обобщение в творбата се постига от изключително подвижната, линеарно изчистена разработка на ръцете на девойката. Те се превръщат в неин изобразителен и символен център. Лекотата на писеца, въплъщава не просто образа на свирещите пръсти, а като че предава самите модулациие на звука, който се лее подобно нежен поток от флейтата...

Защото музиката винаги е багодатно състояние на свобода, наслада и райско безгрижие...

Майсторската, уверена линия на Казаков извежда до видимостта образа сякаш на един дъх, без затруднение. От цялото изображение лъха неподправен артистизъм и усещане за духовна широта.

Димитър Казаков - Нерон
Роден на 22.06.1933 г. в село Царски извор, Великотърновско. През 1965 г. учи графика при проф. Ефтим Томов в художвствената академия. Уникален творец, който по своеообразен начин пресъздава жанрово-фолклорни мотиви.От 1966 година участва в художествени изложби в България и в представителни изложби в чужбина. Работи във всички техники, с разнообразни материали. Негови творби има в националния фонд за съвременно изкуство при Лувъра, Париж, в музея “А.С.Пушкин”, Москва, в Императорската колекция Токио.
Умира 1992 г. в София.


Няма коментари:

Публикуване на коментар