понеделник, 18 юли 2011 г.

Лекокрила птица любовта е

Димо Колибаров, Любовта ; Графика, цветна 25 Х 35 см

за картината на Димо Колибаров 
"Любов"


Петър ПЛАМЕНОВ
pet27@abv.bg


Парадоксално, но изтъркаността на шаблона като че ли не пречи на неговата свежест и разпознаваемост. Кое е онова, което най-лесно обобщава естеството на любовното чувство ако не пърхащата и пееща птица - "Лекокрила птица любовта е" - навярно лесно си припомняте игривите, но и фатални куплети на дръзката циганка тютюноработничка Кармен от едноименната опера на Жорж Бизе.

Въпреки това свежестта на визуалната метафора в графичната работа на Димо Колибаров "Любов" е налице и прави дълбоко впечатление. През образа на птицата, закриляща мъжа и жената - дадени в профил, подобно на фрески, упътени към един общ хоризонт; и чрез славея, пеещ в клетка, не на последно място и ведрите пролетни тонове, се доказва образно силата на асоциативното единство. Сякаш само чрез птицата може да се въплъти сетивно раждането на една нова надежда, на радваща светла мисъл, да се долови пърхащото чувство на споделено щастие, или дори да се въплъти музиката във всеки миг преживян в любов...

Димо Колибаров е роден на 27.02.1965 г. в Поморие, България. През 1979 - 1984 се обучава в художествена гимназия "Цанко Лавренов" - Пловдив. А по-късно между завършва успешно между 1990 - 1996 - Национална художествена академия "Николай Павлович"- София.
От 1987 г. участва активно в много изложби и конкурси в страната и чужбина. Носител е на награда на Международното жури на Биеналето на графиката, Варна 2005 г. Участва в над 20 Национални и Общи художествени изложби. Член на Съюза на българските художници от 1991 год. Редовно са включва в наши и международни експозиции на Екс-либрис, малоформатна графика и други престижни графични форуми в Италия, Белгия, България, Турция, Сърбия и Черна гора, Полша, Франция, Португалия, Германия, Словакия, Швейцария, Гърция, Румъния, Испания, Македония, Англия, Швеция, Русия, САЩ, Канада, Япония, Корея, Египет, Кувейт, Малайзия и др.

Изявява се предимно в областта на офорта, сухата игла, акватинта, и литографията, екслибриса и рисунката. По настоящем е преподавател в Национална художествена академия "Николай Павлович"- София.



Няма коментари:

Публикуване на коментар