сряда, 4 август 2010 г.

Милостта срещу безумието


  

6 АВГУСТ ДЕН НА МИЛОСЪРДИЕТО

Петър ПЛАМЕНОВ
pet27@abv.bg


Над Хирошима
ни луна, ни звезди,
а земята - страшно твърда.

Санки Саито

В жестокостта и разрушението има нещо дълбоко безнравствено, противоестествено и срещу човешко, нещо безмилостно и стихийно, дори само заради лекотата, с която един миг свирепост може да погуби многолетни усилия, да унищожи безброй невинни животи, да навреди за поколения напред. Би могло да се гледа на човешката история като неспирен поток на безумиетоот една страна, а от друга като бавно и осъзнаване, че истината за човека лежи не във властта и силата, а в способността му да се трогва, да обича, да се извисява над собственото си безрасъдство. 


Няма нищо по-абсурдно от кръвожадната ненаситност и безотговорност на войната – гняв на човека, насочен към самия него... Истинската порочност на човека е каменосърдечността му, безжалостността, която е способна на всичко, дори да оправдава насилито, смъртта и зверствата.

Не един са примерите, но сякаш жестокостта няма по-безпрецедентен пример от двете пуснати на Япония атомни бомби през Втората световна война. В Хирошима утрото на 6 август 1945 г. в 8,15 ч. американският бомбардировач Б-29 "Енола Гей" пуска бомба с тегло 4,5 тона, която съдържа уран-235. Умират около 78 000 души. До края на 1945 г. броят на загиналите достига около 140 000 от общо 350 000 жители на града. Бомбата, наричана "Малчугана", се взривява на около 600 метра над центъра на града и предизвиква топлинна вълна, която достига 4000 градуса по Целзий в радиус от около 4,5 километра. Три дни по-късно в 11,02 ч. на 9 август 1945 г. САЩ пускат над Нагазаки бомба с тегло 4,5 тона, която съдържа плутоний-239, наричана "Дебелака".

Бомбата избухва на около 500 метра над земята, убива на място около 27 000 от жителите на града, които са около 200 000. До края на 1945 г. броят на загиналите вследствие на радиацията достига 76 000. На 15 август 1945 г.
Япония капитулира, с което се слага край на Втората Световна война. Досега Япония е посочила, че общият брой на жертвите, починали от лъчева болест и други поражения от радиацията, е 253 008 за Хирошима и 143 124 за Нагасаки. Преди три години град Хирошима за пръв път добави думите "и мнозина неизвестни" към плочата с имената на жертвите, поставена в гробницата на Мемориалния парк на мира.


И през тази година на 6 август 2010 Националният музей "Земята и хората" отбелязва за десети пореден път ДЕНЯ НА МИЛОСЪРДИЕТО, посветен на състраданието към жертвите на атомните бомбардировки, войните и тероризма. Ден насочен срещу безнравствената свирепост на политиците и игрите на големите сили, ден почит за усилията на милиони хора по Земята да създадат нов свят с нов морал, основан на състраданието, милостта и милосърдието. Свят изграден върху единствената истинска човешка мяра – любовта и толерантността. 


Само през този ден на годината в залата на Гигантските кристали се експонира "КАМЪКЪТ ОТ ХИРОШИМА", който музеят получава като дар и знак за борбата срущу войните през 1997 г. от Президентството на Република България. Гранитният камък е част от трамвайната настилка, която е била изложена на въздействието на атомния бомбен взрив в 8.15 часа сутринта на 6 aвгycт 1945 г. На него е изобразена релефно Богинята на Милосърдието Каннон. По инициатива на г-н Мичио Умемото, основател и Председател на Асоциация "Камък за мир" изображението е гравирано на общо 188 къса и е изпратено до 188 държави в света като послание за мир.

Сякаш на света поезията е най-необходима тъкмо като памет за същността на човешкото. Културата, словото и изкуството са непримирима опозиция на зверството, безотговорността и жестокостта, инакомислие и съпротива. Друга форма на съществуване, познаваща откровението на истинските стойности, които противопоставя срещу фалшивия блясък на капитала, лустрото на институциите и слепотата на властта. Да, днес е време за поезия и за безкомпромисно опълчване срещу безчувственото самодоволство на могъществото, а силата на словото, колкото и крехка да изглежда, притежава неподозирана енергия, която пробужда и тренсформира живота. Вскички, които се докосват до нея знаят това и вярват в откровението на дълбоката й мощ.
Нужно е да има дни, в които да се припомня безумството, да се помни и разобличава жестокостта, за да не се допусне тя да бъде повторена при каквито и да е било обстоятелства и конфликти, защото нито една конфронтация или политическо противоборство и спор не заслужава близо 150 хиляди невинни животи и не може да намери в себе си достатъчно смислен аргумент за своето безумие. 


Програмата включва:
- Поклонение и полагане на цветя пред Камъка от Хирошима и обгорени тухли от католическия храм в Нагасаки.
- Лични послания за мир на гостите на музея.
- Представяне на постерната изложба „Атомната смърт в Хирошима и Нагасаки”, предоставена от фондация "Камък за мир”, Хирошима.
- Избрани творби от четирите издания на Фотоконкурса "Земя за всички”.
- Хайку поезия от японски и български автори със специалното и вече традиционно участие на автори от Българския Хайку Съюз.
- Дискусия на тема "Устойчиво развитие" – среща-разговор
В екcпозиционната зала ще звучи музика в памет на жертвите от Хирошима, селекционирана от японския хайджин – хайку поет Рю Йоцуя в изпълнение на Филхармоничния хор на Токио по текст на Тамака Хара и музика на Хикару Хайаши.

Зала “Гигантски кристали”
Начало 10 часа
Адрес:
София 1421, бул.”Черни връх” 4, тел.: 8656639, факс: 8661457




Няма коментари:

Публикуване на коментар