вторник, 11 май 2010 г.

Изкуството да бъдеш готин

image

 Теория на Шляенето – танцов спектакъл 

на Ивайло Димитров



Петър ПЛАМЕНОВ

pet27@abv.bg
Най-важното все пак си остава правото
и привилегията радостно да бъдеш...




Идея и хореография Ивайло Димитров
Участват: Деница Георгиева,Саша Кръстарска, Ивайло Димитров и Олег Орфеев
Костюми: Вероника Борисова

Под покрива на Младежкия театър вече има свое пространство и експерименталния български театър, смесващ стилистикиката на физическия и танцов театър. Спектакълът „Teoрия на Шляенето“ е едно от онези представления, които търсят нов дух, експериментират и призовават да се живее с лекота и страст. Както заявяват във визитката участниците в него целта е да се изследва въпроса как да бъдеш "cool'' или готин. И смело продължават да търсят дефиниции за света, който обитават и откриват една, която е „...базов елемент за разработването и е детерминантата е понятието К.Е.Ф.(креативно ергономичен елемент).Необходимо е участието на повече от един човек в съчетание със силен вътрешен фокус и "chill out" нагласа за съществуване".


Теория на Шляенето е спектакъл, който нарушава границите на жанровете и стиловете и търси свой език, за да обговори какво значи днес съществуванието и какво да правиш все пак с дните на своя живот с историята на диханията си. Идеята и хореографията са дело на Ивайло Димитров – провокативен артист, които дръзко преобъраща шаблоните и клишетата на модерното живеене и иронично ги разобличава в тяхната собствена пустотата в привидния опит да се дефинират средствата, чрез които се постига изкуството да бъдеш готин. Той е вече дългогодишен преподавател по съвременен танц и пластика в НАТФИЗ, а зад гърба му са редица авангардни танцови и физически представления както и един хайку-пърформанс.



И тук Димитров работи със спонтанния език на контактната импровизация, в която деликатно вплита театрални елементи. По този начин теорията за шляенето се извисява до една съвременна философия за съзерцание и оцеляване.
А и днес една от най-големите привилегии е именно възможността свободно да поблуждаеш, безцелно да се наслаждаваш и играеш или ... с една дума да се пошляеш из битието...

Представлението всъщност силно Ви препоръчва Шляенето...

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар